Årsmelding for Florø Seilforening fra 21/4 2021 til 16/2 2022

Bilde over her er fra første runde i Seilsportsligaen 2021 i Sandefjord. Foto: Seilsportsligaen

Generalsponsor for Florø Seilforening

Det er pr i dag 124 medlemmer i Florø Seilforening. Styret i foreningen består av:
Frode Stavang, leder
Tom Erik Løseth, nestleder
Erik Onstad, sekretær
Jonvall Svarstad, kasserer
Rune Hovden, materialforvalter
Torgeir Nygård, styremedlem

SÆRFORBUND
Florø Seilforening er tilslutta: Vestland Seilkrets, Vestland Idrettskrets, Norges Seilforbund og Norges Idrettsforbund.

UTMERKELSER

Innehavere av utmerkelser i Florø Seilforening:

 • Æresmedlemmer:
  Harald W. Bakke (gått bort 2011)
  Harald J. Stavang
  Asbjørn Forland (gått bort 2009)
 • Gullmerke:
  Frode Stavang
  Erik Onstad
  Ivar Presttun
  Knut Byrkjeland
 • Sølvmerke:
  Stine Larsen
  Anja Eide Onstad
  Trygve Bernhardsen
  Venche Standal Byrkjeland
  Jonvall Svarstad
  Arnt Osland
  Geir Jarle Kristiansen
  Jon Fjørtoft
  Åge Bauge

UTDANNING   

Oversikt autorisert personell Florø Seilforening:
Seil- og klassemåler 3:
Jonvall Svarstad

Forbundsdommer
Astor Hugøy
Per Kristian Byrkjeland

Nasjonal Regattasjef:
Frode Stavang

Dommer 2 (kretsdommer)
Knut Byrkjeland
Ronny Haugland
Geir Henning Nore
Frode Stavang
Jonvall Svarstad

Direktedommer
Astor Hugøy
Per Kristian Byrkjeland
Geir Henning Nore

Trener 1:
Astor Hugøy
Frode Stavang
Jonvall Svarstad

Trener 2:
Even Eide Onstad

Økonomi:
Foreningens økonomi er ok. Vi har ikke penger på bok, men får det til å gå rundt. Tidene er vanskelige, og en del sponsorer har falt i fra. Det har heldigvis ikke hovedsponsoren vår, Sparebanken Sogn og Fjordane. Vi har nettopp signert ny 3 års avtale. Se filmen om dette her: https://www.facebook.com/frode.stavang.3/videos/4542758689105811
Vi fikk skryt for denne filmen, markedsavdelingen i banken ville bruke denne som mal for andre foreninger.
Årets store investering på utstyrssiden har vært to nye 25 hk Suzuki til følgebåtene våre. Disse ble kjøpt hos Solheim Diesel. Motorene ble finansiert med gavemidler fra Sparebankstiftelsen til Sparebanken Sogn og Fjordane og med egne midler.

Kontingenter:
Kontingenten for 2021 har vært kr. 150.- pr. medlem.

Sponsoravtaler/ Økonomiske bidrag:
Florø Seilforening har sponsoravtaler med Sparebanken Sogn og Fjordane, Allbygg og Bauge eiendom.
Vi har en avtale med Ivar Presttun som betaler for SMS tjenestene vi kjøper hos Link Mobilty.
Fra Norsk Tipping mottar vi grasrotmidler.
Fra Norges Idrettsforbund mottar vi lokale aktivitetsmidler.
Fra Kinn kommune mottar vi kulturmidler.
Fra ‘’gamle’’ Sogn og Fjordane Idrettskrins mottok vi lønnsmidler til sommerskolene.
Fra Guleslettene Vindkraft mottok vi midler til sommerskolene.
I samband med Seilsportsligastevnet ble det kjøpt 2 helsider i Firdaposten der vi fortalte om arrangementet. Dette ble finansiert med sponsorer som var: Sparebanken Sogn og Fjordane, Norwell, Deloitte, Trygve Ullaland a/s, Solheim Diesel, Vaardal blikk og ventilasjon, Kinn Marina og Rema 1000.
Vårt nye medlem Odd Tufte bidro og med midler til Seilsportsligastevnet gjennom sitt private selskap.
Fra det store selskapet Norge har vi mottatt en bra slump med penger pga. av Covid pandemien. Potten vi får fra er den som går til idrettslag som har mista inntekter på utleie av hus.

 

 

Regattaseiling:
Vi hadde nok en dårlig sesong med laber deltakelse i 2021. Seilaser ble avlyst og på enkelte av tirsdagsseilasene var det ikke noen båter på fjorden.
Se egen rapport fra regattakomiteen her:
Årsmelding tur og hav 2021:

Vårseilasen 8.mai
Seilasen gikk innover Solheimsfjorden til Skarveskjæret og på grunn av lite vind ble det avkortning ved runding av Skarvesjæret.

 1. Xcite
 2. Petrine
 3. Ozzy
  Nattseilasen var satt opp 11.juni men ble avlyst på grunn av lite oppmøte.

Hovden Rundt 15.august

Første gang Hovden Rundt ble arrangert var i 1981, altså 40 år siden! Seilasen gikk med styrbord runding. Det var bra vind til vi rundet Kråksøyna, da stilnet det og to av båtene ga opp etter hvert, mens de tre andre kom i mål akkurat innenfor makstida.

 1. Utla
 2. Ozzy
 3. Xcite

DNF Felizia
DNF Petrine

Klubbmesterskap 25.september

Det ble arrangert 4 regattaer i varierende vind. Utgangspunktet var Furuholmen. Det var lagt ut bøye i Ålvorsundet som ble benyttet på de to første regattaene, mens Andalskjæret ble benyttet på de to siste.

 1. Breeze
 2. Los Lobos
 3. Xcite
 4. Felizia

Pinsecruise

For første gang ble det arrangert pinsecruise. Turen gikk til Askrova, videre til Værlandet og med avslutning på Skorpa. To båter deltok på hele turen, mens en tredje båt stakk innom på Værlandet. Ei veldig kjekk helg i godt selskap!

SeilUt
Fire båter har i år registrert seg på SeilUt med totalt 45 innsjekkinger.
Felizia med Astor Hugøy                 – 22 stk
Utla med Håvard Gikling                 – 12 stk
Sedina med Michael Fiedczak         – 8 stk
Una med Tasle T. Knapstad             – 3 stk
De to havnene som er mest brukt er Svanøybukt og Skorpa.

Florø Seilforening har en stor jobb foran seg de neste årene med å få opp igjen deltakelsen på tur- og havseilingen.

Jolleseiling:
Tradisjonen tro arrangerte vi tre uker med sommerskoler i år også. Litt vanskelig med instruktører i år, men vi fikk det til. Mange av de faste jolleseilerene er med, gjerne to uker. Ellers er det en del som ikke er like ivrig, men er med en uke. Men av og til dukker det opp noen som er ivrig og vil være med videre og da er det verdt innsatsen. Til slike sommerskoler er det lett å få midler, både til lønninger og til utstyr.

På de ukentlige treningene går det bra. Vi har en fin, men litt liten gruppe der. Vi seiler optimist og Feva jolle. Se en artig film om en frisk jolletur her:
https://www.facebook.com/frode.stavang.3/videos/422667702554693
Så har vi mange Feva joller som seilerne bruker. I filmen her er 3 av de ute på trening:
https://www.facebook.com/frode.stavang.3/videos/340994611147844

For jolleseilerene legger vi vekt på allsidighet. De får prøve forskjellige båter. I forkant av Seilsportsligastevnet i Florø fikk alle som ville være med på prøveturer. På selve ligastevnet byttet to av dem, 12 og 13 år gamle, på forreste plassen i Florø sitt lag i Eliteserien. I filmen her er de på seiltur i en IMX 38. Nesten 70 år mellom yngste og eldste turdeltaker!
https://www.facebook.com/100010520322073/videos/pcb.6290527960989657/176693344601660

Anlegg:
Som nevnt i sist årsrapport så fikk Florø Seilforening endelig løyve til å fylle molo. Dette arbeidet er nesten ferdig og vil gjøre havna vår betydelig bedre. Det er beregnet et volum på 38000 kubikk stein til denne jobben.
Driften av det nye klubbhuset går rundt til tross for dårlige utleietider. Vi blir redda av Covid midler fra staten til foreninger som taper penger på utleie pga. pandemien.

Molo:
Arbeidet med molo er nesten ferdig. Det står igjen 15 meter for å komme fram til steinøya. Nå er entreprenøren tom for stein og det er stans i arbeidet. Dette er som avtalt. Ting kunne ta litt tid. Avtalen er slik at entreprenør fyller stein når han har og vi betaler siste del av oppgjøret når vi selger båtplasser.
Florø Seilforening har nå fått steinøya vederlagsfritt av Kinn kommune. Når moloen er ferdig utfylt blir den landfast. Dette åpner opp for mange muligheter som må diskuteres etter hvert.
Nå ved nyttår har Florø Seilforening gjort avtale med rederiet Abyss. De skal ha en dykkerbåt liggende langs betongbrygga på innsida av moloen. Arbeidet med å på plass betongbrygga er i gang og Abyss skal hjelpe oss med forankringen.

Under: Her skal landgangen ned på den gamle flytemoloen monteres. Brygga skal forhales litt vestover og så nær molo som mulig.

HMS:
I år kan vi melde om en litt stygg hendelse på anlegg vårt. En kald kveld i november var et par karer nede i en båt på brygge nord. Da de skulle på land igjen falt den ene ned i vannet mellom båten og utriggeren. Dette var en stor og røslig kar, og kameraten greide ikke å få han på land igjen alene. Han springer derfor opp til klubbhuset for der var der lys når kameratene ankom. Det var det ikke lenger. Så ble det litt panikk.
Men så, plutselig dukka det opp to joggere, og da ble det redning. Joggerne forsvant like raskt som de kom. Vi har i ettertid prøvd å få tak i disse joggerne uten hell, men takk skal de ha!
Det gikk fint med han karen som falt i vannet. Han ble kraftig forslått i ribbena og måtte ha ny telefon og bilnøkler.
Hva vi kan lære av denne hendelsen: Å bevege seg på bryggeanlegget er alltid en risiko. Tenk sikkerhet og på vintersdager kan man gjerne ha en flytevest i bilen når man skal i båten. En løsning på hvordan man skal komme seg på land er og lurt å ha tenkt ut på forhånd.
Florø Seilforening har nå fått redningsbøyer fra Tryg forsikring og skal i løpet av kort tid henge disse opp på landgangene slik at de er lette å finne.

Seilsportsligaen:

Florø Seilforening ble nr. 7 i Eliteserien i 2021. Enkeltresultatene var 5-10-9-6 i de 4 stevnene. I Eliteserien var 9 stykker med på en eller flere serierunder. Med stevnet i Florø der vi fikk med et lag i 1. divisjon var 12 stykker fra Florø med på å seile Seilsportsligaen i 2021. Dette var populært, og vi har begynt arbeidet med å anskaffe egne båter.
Når det gjelder stevnet nr. 3 som gikk i Florø så ble det en suksess. Magnus Hedenmark, sjef for Seilsportsligaen, mente at stevnet i Florø var »best ever» og ville gjerne komme igjen.
Offisiell film fra stevnet nr. 3 i Florø:
https://www.facebook.com/seilsportsliga/videos/220896096754860

Det var litt usikkerhet i forkant om det ville bli nok plass på bana vår hvis det ble vind fra nord. Det ble det akkurat. Kryssmerket ble lagt kloss på land slik som Seilsportsligaen liker. Da fikk vi bevist at Florø Seilforening har en perfekt plass å arrangere Ligastevner. Ved alle vindretninger kan bana legges kloss i land. Publikumsvennlig og utfordrende for seilerne.

Florø Seilforening fikk lagd sin egen film fra stevnet der egne folk var i fokus. Se den under her. Og legge merke til hva sjefen i Seilsportsligaen sier på slutten. Dette tar vi til oss og er klar for nye arrangementer!
https://www.facebook.com/frode.stavang.3/videos/2952403621674569

Til slutt vil vi nevne at vi fikk hjelp fra Molde, Askøy og Ran Seilforening til dette Seilsportsligastevnet. Hvert av foreningslagene derfra hadde med seg en Rib som vi fikk låne.
Fra naboforeningen vår i nord, Måløy Seilforening, fikk vi låne to Ribber.
Tusen takk til alle som hjalp oss med båter!
Seilsportsligaen 2021 Florø Seilforening
Det har vært arrangert 4 stevner. Følgende har vært med:
Sandefjord: Erik Byrkjeland, Even Onstad, Astor Hugøy og Frode Stavang
Larvik: Erik Byrkjeland, Even Onstad, Tom Erik Løseth og Frode Stavang
Florø: Arne Reksten Hovden, Aleksander Rognaldsen Solheim, Even Onstad, Jonvall Svarstad og Frode Stavang
Moss: Thomas Årebrot, Even Onstad, Erik Byrkjeland og Frode Stavang
9 seilere har vært med på en eller flere runder i Seilsportsligaen.
Plasseringene ble:

Sted Plass
Sandefjord 5
Larvik 10
Florø 9
Moss 6

Totalt nr. 7 av de 15 lagene i Eliteserien. Best ever!
I tillegg var følgende med på Florø sitt lag i førstedivisjon på Florøstevnet:
Jon Håvard Strømsnes, Erik Byrkjeland, Svenn Melstvedt og Tom Erik Løseth.
Thomas Årebrot seilte for Trondhjems Seilforening på Florøstevnet.

Totalt har 12 seilere fra Florø Seilforening vært med å seile regatta i J70 dette året.

15 stk. var med å trente i J70 båtene som var i byen i forkant av stevnet og vi fikk låne to.

Hvert å merke seg i 2021:

Moloen er snart ferdig.
Seilsportsligastevnet ble en suksess.
Sommerskolene var vellykka.
Vi har forlenge sponsoravtalen med Sparebanken Sogn og Fjordane med 3 nye år.
Vi har inngått en utleieavtale med rederiet Abyss om kaiplass på betongbrygga.

Viktige ting som skal skje i 2022:

Nytt seilsportsligastevne?
Endelig fullføring av molo.
Jolleseilerene skal få seile andre plasser enn i Florø.
Delta i Seilsportsligaen sitt øverste nivå som eneste lag fra Vestland Seilkrets.

 

Florø 16/2 2022

Frode Stavang, leder                                                                Tom Erik Løseth, nestleder

Erik Onstad, sekretær                                                              Jonvall Svarstad, kasserer

Rune Hovden, materialforvalter                                           Torgeir Nygård, varamedlem

Generalsponsor for Florø Seilforening